Hlavní výhoda přepuštěného másla je, že na rozdíl od másla, byť z něj pochází, hladinu cholesterolu nezvyšuje, ale dokonce i SNIŽUJE a je velmi dobré na trávení.
Postup přípravy
Dejte máslo do hrnce a při středním plameni nechte rozpustit. Přiveďte k varu a když začne bublat, stáhněte žár na minimum jen tak, aby lehce probublávalo. Začne se tvořit pěna a na dně hrnce sraženina bílkoviny. Takto táhněte, dokud nedocílíte krásné zlaté barvy a vůně oříšků. Když bublavý, pukavý zvuk přestane být slyšen, ghee je hotové.
Lžící odeberte z povrchu pěnu a rozpuštěné máslo přeceďte přes plátýnko do čisté suché nádoby. Nechte v místnosti vychladnout a po té skladujte v lednici.
Výroba ghee z jednoho másla (250 g) by mělo trvat okolo 15-20 minut, čím více másla budete čistit, tím více času to zabere.
Během celého procesu dejte hlavně pozor, aby se máslo nepřepálilo, nemělo by mít hnědavou barvu.
Autor: Fefy Nutrition